Arkivbild. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg
Skåne

Länsstyrelsen säger nej till vargjakt

1:45 min

Länsstyrelsen avråder från skyddsjakt på varg i Skåne eftersom ingen varg har identifierats. Man vet därför inte om det är en varg som är genetiskt viktig för den svenska vargstammen.

– Vi har full förståelse för att angreppen vållar stor oro bland fårägarna. Men Länsstyrelsen har inte i något av de fyra fallen någon kännedom om vilken individ som utfört angreppen, eller om attackerna utförts av olika individer. Vi vet heller inte om den är genetiskt viktig för den svenska vargstammen, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Efter ett flertal vargangrepp på får hade LRF i Skåne begärt tillstånd till skyddsjakt på vargen.

– Det är med stor besvikelse och upprördhet jag tagit del av Länsstyrelsen beslut att inte tillstyrka skyddsjakt, konstaterar Stig Lundström, LRF Skåne. Det beslut som Länsstyrelsen tagit är en direkt konsekvens av att hela rovdjurspolitiken har rasat samman, säger Stig Lundström, vice ordförande för LRF Skåne.

Beslutet om skyddsjakt fattas av Naturvårdsverket som har begärt yttrande från länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista