En trips av sorten Frankliniella occidentalis som är något mer orange/brun än den vanligare sorten som mer håller till i säd, väl uppförstorad i mikroskåp. Foto: Ian Dublon/Sveriges Lantbruksuniversitet
Skåne

Tripsinvasion i sommar

1:36 min

Har du fått ett moln av svarta små streck i huvudet? Eller små, små hål på växtbladen i trädgården? Då kan det vara den millimeterstora skadeinsekten trips som stormtrivs i högsommaren och när säden skördas.

- Det ser ut som ett smalt, svart sträck som är platt i ändarna, säger Fredrik Schlyter som är professor i kemisk ekologi på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.

Det är inte lätt för det mänskliga ögat att se en enskild millimeterstor trips, eller millimetrar som det ibland kallas i folkmun. Med denna sommarens högvärme har skadeinsekten ökat explosionsartat, genom att de föder många fler kullar, vilket gör det betydligt lättare att se.

I år har de blivit så många att man även stöter på dem i städerna. Och de trivs speciellt bra i Skåne eftersom många sorter bor på stråsäd och liksom rapsbaggen dras de till ljusa färger som gult och vitt. Men förutom att bönder kan märka av det på säden, är det störst problem med trips för trädgårdsodlare där de lämnar små, små hål i vissa sorters växter.

- Många lever på svamp och döda växter. Men de som vi mest känner till är de som ger sig på våra odlade växter. Då kan man ha problem med vissa växter och det har man nog i år med detta perfekta insektsväder.

Men de påverkar även på andra sätt för människor.

- Man kan få dem på kroppen. De kan också krypa in i datorskärmar och rökdetektorer. De kan även övervintra i smala springor i fönster.

Deras dåliga förmåga på att flyga gör att de även är säkra väderindikatorer. För när det ramlar ner ett stim trips i huvudet, vet man att det är dags att dra ur kontakten till TVn.

- De är väldigt dåliga flygare så de drar mest med vinden. Börjar det bli åskväder så sjunker trycket i luften och då faller de också ner - och då kan man få riktigt många på sig.

Så då är det även vädertecken?

- Ja, då blir det åska, säger Fredrik Schlyter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista