Dan Waldemarsson, vd Nårab, vid den nya dammen för renat lakvatten. Foto: Anna Hanspers/Sveriges radio
Hyllstofta

Nytt dammbygge på gång

Dan Waldemarsson: "Den är till för att lagra renat lakvatten"
1:35 min

Kommunägda avfallsbolaget Nårab bygger nu en ny damm för 2 miljoner kronor vid anläggningen i Hyllstofta. Den nya dammen ska vara klar till hösten och blir på 20 000 kubikmeter, fyra gånger så stor som den befintliga. Och där ska renat lakvatten från det egna reningsverket lagras.

På vägen till dammbygget passerar vi den gamla, delvis övertäckta soptippen där lakvattnet kommer ifrån. Där ligger det en och halv miljoner ton sopor från tiden innan man sorterade och återvann. Så på ett sätt handlar det här om att ta rätt på gamla synder. Soptippen här invigdes 1975.

På anläggningen i Hyllstofta finns också ett reningsverk där lakvattnet renas - men sen måste det ju tas om hand i många år framöver. För att ta hand om vattnet så används den för bevattning.

– Nya dammen är till för att lagra renat lakvatten. För att kunna bevattna omkringliggande skog hela året behöver vi mer lagringsvolym, säger Dan Waldemarsson som är vd på Nårab.

Och kanske kommer den gamla tippen på Hyllstofta att grävas upp i framtiden. Synen på sopor och återvinning har förändrats rejält, säger Dan Waldemarsson och blickar framåt.

– Jag gissar att om tio eller femton år då kommer vi ha landfill mining, som det heter, alltså soptippsgruvor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".