1 av 2
Edvin och Anna Adolfsson. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.
2 av 2
Ala Eddin Al-qut från studieförbundet Ibn Rushd. Foto: Josefin Patzauer/Sveriges Radio.
Malmö

Glädjefest i parken

1:33 min

Nu flyttar Id-al Fitr firandet, som markerar slutet på fastemånaden Ramadan, in i Folkets park i Malmö. Förra året fick festdeltagarna hålla till på en parkeringsplats i Rosengård och det va inte så skoj säger arrangören Ala Eddin Al-qut. Han tycker att festen hör hemma på en mer central plats i staden.

 – Det blir något stort och synligt och alla malmöbor kan komma in här och dela glädjen med oss. Vi har budskap till makthavarna om att muslimerna bör synas och firas.

I Folkets park i Malmö, förbereds en storslagen fest. Arrangörerna från Ibn Rushd studieförbund hoppas på 4 000 besökare under dagen. De som redan kommit jobbar med att resa tält, slå upp bord och lasta in mat från bilar. Festen handlar mycket om mat eftersom att fastan bröts i torsdags berättar Edvin Adolfsson som håller på att ställa i ordning sitt bord.

– Mamma och jag har lagat indonesisk mat under helgen och det är den vi säljer här idag. Det är kul att det kommer ut till samhället och att alla får ta del.

Just delaktigheten och mångfalden i firandet i Malmö är något som gläder Ala Eddin Al-qut.

– Det kommer muslimer från balkan, araber, kurder och somalier. Alla bidrar med sitt sätt att fira Id och det blir som en tavla av mångfald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista