1 av 2
Bild innifrån salladsföretaget.
2 av 2
Gert Sternskog chef arbetsförmedlingen integration Malmö. Foto: Josefin Patzauer / Sveriges Radio
Malmö

Arbetsförmedlingen bryr sig inte om arbetsmiljön

1:43 min

Arbetsförmedlingen ställer inga krav på arbetsmiljön hos de företag som får skattebidrag för att anställa personer som varit arbetslösa länge. Peter Haraldsson fick ett så kallat nystartsjobb på ett salladsföretag i Malmö, men när han fick förfrysningsskador på grund av arbetsförhållandena sade han upp sig.

– Vi blandade pestoyoghurt för hand. Den har en temperatur på två grader och vi hade bara plasthandskar på oss. När du har blandat 300 kilo då är du kall in i märgen.

Peter Haraldsson berättar också om tunga baljor med hummus som lyftes utan hjälpmedel, om såphala golv där många halkade och slog sig eftersom ingen hade rätt typ av skor och skärmaskiner som hanteras utan skyddsutrustning. I en inspektionsrapport från Miljöförvaltningen från december i bekräftas att de anställda saknar skyddskläder trots att de arbetar med livsmedel.

Under Peter Haraldssons tid som platschef på företaget uppskattar han att sju till åtta personer ska ha haft så kallade nystartsjobb och Arbetsförmedlingen har hittills betalat ut ungefär en halv miljon kronor till företaget. Något som Peter Haraldsson är kritisk mot.

– De borde kontrollera bättre om företaget var ansluten till facket och att det fanns försäkringar. Jag har i princip jobbat oförsäkrad.

Men på Arbetsförmedlingen i Malmö svär sig chefen Gert Sternskog fri från ansvar, för enligt regelverket kan handläggare förmedla nystartsjobb utan att kontrollera vare sig arbetsmiljö eller försäkringar. Det räcker med att förvissa sig om att arbetsgivaren saknar skatteskulder och tänker betala ut en avtalsenlig lön.

– Vi har inget förordningsstöd för att säga nej för att arbetsmiljön är dålig eller om det saknas gällande försäkringar. Vi kontrollerar bara om lönen är rätt utifrån kollektivavtalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista