1 av 2
Arméns musikkår. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
2 av 2
Håkan Mattsson ordförande Ystad Tattoo. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Ystad

Ekonomin i hamn för Ystad Tattoo

1:27 min

Nästan femhundra militärmusiker deltar när Ystad International Military Tattoo drar igång på onsdag. Drygt 11 000 biljetter har hittills sålts, vilket lindrat en viss oro som arrangörerna känt på förhand.

– Många festivaler och arrangemang har haft ett besvärligt år, så vi har känt en oro för om vi skulle lyckas få tillräcklig volym i biljettförsäljningen, men nu känns det oerhört bra, vi har en lönsamhet i arrangemanget, det är vi säkra på nu, säger Håkan Mattsson, ordförande för föreningen Ystad Tattoo.

Ystad Tattoo arrangeras vartannat år, i år för åttonde gången. Hit kommer militära musikkårer från Sverige, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Polen. Däremot fick en amerikansk kår stationerad i Tyskland lämna återbud, berättar Håkan Mattsson.

– Man fattade ett beslut i försvarsmakten i USA att säkerhetsläget i världen gör att man måste ha soldaterna på sina olika baser, säger han.

Nytt i år är att musikkårer även åker ut till andra kommuner i Skåne under veckan: till Kristianstad, Eslöv, Trelleborg, Staffanstorp och Hörby.

Över 100 frivilliga är engagerade i tattoot i Ystad, med allt från att ställa i ordning arenan på regementsområdet, till att ordna resor, mat och boende till nästan 500 musiker - och en bagge. En fransk musikkår har nämligen med sig en bagge - vars inkvartering fick ändras i sista stund.

– Ursprungligen var det tänkt att den skulle finnas ute på Bollerup, men beroende på det orosmoment som vargen utgör just nu i det här området så vågar vi inte ha den där, utan vi ska ha den inne i ett specialarrangemang på arenaområdet i Ystad, säger Håkan Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista