Foto: Karin Grip / Scanpix
Skåne

Rykten om massagebordeller överdrivna

2:14 min

Skånska thaimassörer sextrakasseras på jobbet. I vissa fall handlar det om dagliga besök av sexköpande män. Men de ihärdiga ryktena om att många thaimassagesalonger egentligen är förtäckta bordeller är kraftigt överdrivna, enligt Rikskriminalpolisen.

Nittaya Engström har drivit en massagesalong i Kristianstad i snart fem år. Dagligen trakasseras hon och hennes personal av män som kommer in och vill ha erotisk massage, skickar sexförslag på telefon och sms, eller klär av sig nakna i mottagningen.

– Det kommer kanske fem till tio stycken om dagen, de tror mig inte när jag säger att vi inte säljer sex, säger Nittaya Engström.

Männen är övertygade om att thaimassagesalonger egentligen är förtäckta bordeller, och tror inte på Nittaya när de nekas. Fördomen om sexförsäljning på thaimassagesalonger är utbredd, och massörer i både Malmö och Östersund har samma problem.

Men sexryktena stämmer inte, enligt Kajsa Wahlgren, som arbetar med prostitution och människohandel på rikskriminalpolisen:

– Jag skulle inte säga att det är vanligt med bordellverksamhet på thaimassagesalonger. Det förekommer, men det är absolut inte vanligt.

Det finns bara ett fåtal domar i Sverige kring koppleri på thaimassagesalonger, och polisen i nordöstra skåne har aldrig hört talas om att det skulle förekomma i deras bevakningsområde.

– Vi uppmanar de kvinnor som utsätts för det här att polisanmäla, säger Kajsa Wahlgren.

Det finns idag ungefär 500 thaimassagesalonger i Sverige, och journalistiska granskningar har de senaste åren hittat totalt 13 salonger, samtliga i storstäder, som säljer sex.

För de kvinnor som drabbas av sextrakasserierna kan det vara svårt att hjälp. Eftersom det ofta rör sig om insinuationer, kan det vara svårt att lagföra sexköparna. Nittaya Engström tror inte att hon kan få hjälp av polisen, och har istället vänt sig till familjen för hjälp.

- Min son brukar sitta här i entrén, och min man får sitta här och vakta på sin semester, säger Nittaya Engström.

Samtidigt som thaimassagesalongerna plågas av bordellrykten har thaimassörerna svårt att accepteras av branschen. De tillåts inte att bli medlemmar i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, vilket innebär att de inte kan skylta som certifierade kroppsterapeuter eller teckna försäkringar.

– Vi accepterar inte medlemmar som enbart sysslar med thaimassage, säger Peter Feldt, generalsekreterare på Kroppsterapeuternas Riksförbund, med ungefär 14 000 medlemmar.

Är det på grund av att ni ser thaimassage som oseriöst?

– Nej, så är det absolut inte. Men vi har krav på 400 timmars utbildning och har svårt att kontrollera thaimassageutbildningarna, som ofta bara är på några veckor. Jag ser thaimassage som en bra terapiform för de som har behov av det. Det är olyckligt att vissa män har svårt att förstå att det är en seriös verksamhet.

Detta har hänt:

Dagliga trakasserier vardag
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista