Länsstyrelsen konstaterar att det är en varg som varit framme.
Skåne

Stor oro kring vargattack

"Många är förtvivlade och jätterädda"
1:32 min

Idag kommer beslutet från Naturvårdsverket om det blir skyddsjakt på den varg som har rivit och dödat 19 får i sydöstra Skåne den senaste veckan. Att vargfrågan nu är otroligt angelägen gjorde att Sara Svensson på Länsstyrelsen i Kristianstad under gårdagen öppnade en telefonjour för oroliga bönder.

Igår tillstyrkte även Länsstyrelsen att man ville ha skyddsjakten.

Sara Svensson jobbar speciellt med ersättningar till speciella rovdjursstängsel som många fårbönder nu uppmanas söka när vargattacker duggar tätt i Skåne. Oron och de många frågeteckena till att man på Länsstyrelsen i Skåne utlyste telefonjour under gårdagen. Över 20 bönder hörde av sig och enligt Sara Svensson handlar den vanligaste frågan om hur man bär sig åt för att ansöka om ersättning till rovdjursstängsel.

Pengarna man ansöker tas från en pott för rovdjursstängsel som de senaste åren bara har blivit större i takt antalet rovdjursattacker, men som kan ta slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".