Skanska överväger större utredning

1:29 min

Det är ännu oklart varför en av de boende på äldreboendet Christiansro i Kristianstad drabbats av legionella. Smittan sprider sig vanligen genom vatten- och avloppssystem. Enligt Byggföretaget Skanska som uppförde äldreboendet för ett år sen, har det tidigare aldrig uppstått några fall av legionella i deras fastigheter.  Mia Trahn är Skanskas presstalesman.

–Vi frågar oss också hur legionella har kunnat uppstå i ett så nytt hus och det är det vi utreder nu.

Skanska väntar på klartecken från fastighetsägaren ABK för att kunna dra igång saneringen nästa vecka. Saneringen innebär att man tillsätter kemikalier i vattensystemet som spolar runt under några veckor samtidigt som brukarna använder duscharna, att spola igenom systemet med rent vatten räcker inte för att  legionellabakterierna ska försvinna för gott.

Vatten- och avloppssystemet skiljer sig inte från hur det ser ut i andra fastigheter som byggts av Skanska och därför kommer man att inleda en större utredning av fler fastigheter om det skulle visa sig att legionellasmittan uppstått på grund av ett byggnadstekniskt fel.

–Det viktiga för oss att härleda smittan och sanera, men självklart ser vi över andra fastigheter om det skulle visa sig föreligga ett konstruktionsfel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista