1 av 2
Bilisterna hade det inte lätt i Helsingborg. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Helsingborg

Räddningstjänsten: Vi försöker hjälpa med pumpar

"Tor åkte streetrace med sin åskvagn"
1:13 min

Ett kraftigt regn har drabbat nordvästra Skåne under onsdagsmorgonen. Blixten har slagit ner på flera håll och fjärrvärmenätet är nere. Det är stopp på Österleden i Helsingborg, och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för fortsatt stor nederbörd under dagen, framförallt i Nordvästskåne.

– Det är en relativt nybyggd rondell över Österleden med slänter och en svacka. Och regnet har tagit med sig jordmassorna från slänten ned på vägbanan, det har stoppat brunnarna, berättar stabsbrandmästare Lennart Linderos.

Han säger också att många ringt och rapporterat om vattenfyllda källare.

– Vi försöker hjälpa med pumpar. Mer kan vi inte göra. Så länge det regnar fylls det ju på. Och i regel försvinner vattnet så fort det slutar regna, säger Lennart Linderos.

Under hela förmiddagen pågick ett febrilt arbete för att få bort vattnet och rensa brunnarna. Nya regn ställde till det, men arbetet gav ändå resultat.

– Nu har vi fått bort vattnet. Det har runnit undan och vi samlar ihop grus och annat som runnit ut på Österleden, berättade Kennet Karlsson som är arbetsledare på Peabs drift och underhåll.

Flera bilar fastnade i vatten- och jordmassorna på Österleden, men de som satt i klarade sig bra. Det är helt stopp i trafiken och polisen är på plats och leder om trafiken. Till Helsingborgs Dagblad säger polisen att det är oklart hur länge vägen måste vara avstängd. Flera andra vägar i Helsingborgsområdet har också svämmats över.

Också företag har drabbats. Icas lager fick problem sedan strömavbrott slagit ut flera system, skriver hd.se.

Mellan klockan 7 och 10 föll 45 millimeter regn i Helsingborg, enligt SMHI. Och det kan komma 20 millimeter till under dagen.

Enligt de senaste prognoserna kan det regna i Nordvästskåne ända fram till i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".