Åsa Romson (MP) besökte solcellsparken utanför Simrishamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Simris

Åsa Romson njöt i solcellsparken

"Det här är ett välmående landskap"
1:33 min

Utanför Simrishamn finns Sveriges största solcellspark. Den har varit i gång i ett halvår och fick dag besök av Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Omgiven av både åkrar och vindkraftverk trivdes hon utmärkt.

– För mig är det en bild av ett välmående landskap som både producerar mat och energi på ett hållbart sätt.

Åsa Romson vill gärna se fler solcellsparker på landsbygden. Den här blev klar i kalla december i fjol och blev då med sin yta på en hektar och årliga produktion av 440 000 kWh Sveriges största. Ändå skulle den bara räcka för att värma upp 20 eller 25 svenska villor.

– Men det beror ju delvis på att det är eldrivna villor som drar mycket energi. Vi behöver energieffektivisera, säger Åsa Romson.

Ola Jönsson som är vd för Österlenvind som byggde solcellsparken vet hur han vill få folk att spara el.

– Det kommer inte till stånd utan att elpriset går upp och EU-anpassas.

Ola planerar redan en ny solcellspark bredvid den befintliga, men lönsamt är det inte. Trots statsbidrag dröjer det 15 år innan det blir lönsamt. Åsa Romson vill förändra det och utöka statsbidraget med mer stöd - så småningom.

– Sen behöver vi ett generellt stöd med fast pris där solenergi värderas på marknaden så att man får in solenergi i mixen av förnyelsebara energikällor. Men det dröjer, säger Åsa Romson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".