Foto: Alexandre Meneghini / Scanpix
Skåne

Regionen avsätter pengar för att driva på i hbt-frågor

1:43 min

För att fler skånska vårdcentraler ska bli bättre på att behandla alla som söker vård lika bra, avsätter regionen 800 000 kronor till så kallad hbt-certifiering. För få vårdcentraler har satsat på att bli bättre på hbt-frågor, tycker politikerna.

– Vi hade en tro att vårdcentralerna själva skulle hbt-certifiera sig. Det är två vårdcentraler i Malmö som har gjort det själva med egna resurser, men vi har sett att utvecklingen inte har gått tillräckligt fort, säger Anders Åkesson (MP) som är regionråd.

Fem av drygt 130 vårdcentraler i Skåne har blivit certifierade av RFSL. Det betyder att personalen har gått en utbildning där de bland annat har fått se över sina rutiner, till exempel vad de säger till blivande föräldrar och hur blanketter ser ut. Frågar man till exempel konsekvent efter mammans och pappans namn?

Men Skåne har halkat efter. RFSL har utbildat vårdpersonal sedan 2008 och först strax innan sommaren tog politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne beslut om att avsätta 800 000 kronor till att vårdcentralerna ska kunna gå utbildningen.

– Vi har ju avsatt resurser specifikt för att vårdcentralerna ska kunna gå den här utbildningen, vad jag vet så är vi ett av få landsting som faktiskt har gjort det. I de andra landstingen har vårdcentralerna själva fått göra det här arbetet, säger Anders Åkesson.

– Men det finns alltid anledning att vara självkritisk till att man inte har gjort saker tidigare, men det viktiga är att vi nu har satt igång det här arbetet och vi hoppas naturligtvis att vårdcentralerna ska använda pengarna, säger Anders Åkesson.

Till för två veckor sedan hade bara tre vårdcentraler, i Malmö, Örkelljunga och Förslöv, ansökt om pengar för att bli certifierade.

Det är för dåligt, säger Anders Åkesson, som hoppas att man ska kunna certifiera ett tiotal i år och ytterligare tio nästa år.

– Det finns ju ett politiskt beslut som tydligt visar vägen i det här. Vi kommer att följa upp hur mycket pengar som har gått åt och i annat fall får vi avsätta nya resurser och peka på vikten av det igen, säger Anders Åkesson.

– Det här är ju en utbildning som inte bara handlar om hbt utan om den jämlika och jämställda vården generellt sett och allas rätt till vård, säger Anders Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista