1 av 3
Den före detta Kristianstad-studenten Huang Cenyan vill satsa på svensk mat i Kina. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
2 av 3
Ett trettiotal studenter och deras familjer har samlats på återträff på Högskolan Kristianstad. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
3 av 3
Sanimir Resic, rektor vid Högskolan Kristianstad, glä'ds över att de kinesiska studenterna fortsätter att komma. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
Kristianstad

Kinesisk kärlek till Sverige består

1:34 min

Ett trettiotal kinesiska studenter som studerat vid högskolan i Kristianstad för tio år sedan träffas idag för en återträff. Banden till Sverige är fortfarande starka för många av dem.

År 2003 bröt Zhang Wang upp rån sina studier i datavetenskap vid universitet i Ningbo för att istället läsa ett år i Hässleholm och Kristianstad, och nu är han tillbaka. Högskolan Kristianstad är sig lik, tycker Zhang Wang,  så när som på en ny glaspaviljong. Studierna i Sverige fick honom att öppna ögonen för omvärlden, men först blev han chockad.

–Det var så rent, fåglar sjöng i äppelträden och sättet att studera var annorlunda, mer grupparbete och diskussioner, man tvingades tänka själv.

Utanför rektorns rum har de gamla studenterna samlats, bland annat Cenyan Huang som hann bli förtjust i den svenska maten under sin studietid här. Nu har han startat eget företag.

–Jag funderar på att importera svensk mat, som blivit populär i Kina mycket tack vare IKEAs varuhus.

Rektor Sanimir Resic hälsar återvändarna välkomna med "ni hao" och spontana applåder bryter ut. I takt med att Kinas ekonomi växer, väljer allt fler unga kineser att ge sig ut i världen för att studera och för Högskolan Kristianstad gäller det att locka till sig så många så möjligt av dessa tad. Hälften av de utländska studenterna vid Högskolan Kristianstad kommer kommer redan idag från Kina och de har fortsatt att strömma till trots att studierna här för de flesta numera inte är gratis, säger högskolans rektor Sanimir Resic.

–Om våra tekniska utbildningar inte hållit måttet hade utländska studenter inte sökt sig hit. Vi konkurrerar på en global marknad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista