Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Polisen: Dieselstöldsvågen kommer fortsätta

Publicerat torsdag 15 augusti 2013 kl 14.38
Polisen: "Stölderna kommer fortsätta"
1:34 min
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Skåne har flest dieselstölder i landet. 740 000 tusen liter diesel försvann 2011, och stölderna fortsätter öka. Mörkertalet uppskattas vara mellan 30 – 40 %, men polisen ser ingen ljusning: Stöldvågen kommer fortsätta året ut.

Polisen kan inte ensamma lösa problemet med dieselstölder i Skåne. Lantbrukare och åkerier måste skärpa preventionsarbetet, det säger Tommy Lindén på Skånepolisens taktiska ledning.

-   Preventionsinsatser är lösningen, att straffa bort den här brottsligheten är inte troligt. Vi har märkt att när vi straffar och lagför brottslingarna ersätts de snabbt inom det här området, det har vi sett, säger Tommy Lindén på biträdande taktisk ledning hos Skånepolisen

Kommer dieselstölderna minska inom en överskådlig framtid med de insatser som görs idag?

 - Vi får räkna med att det kommer fortsätta så länge dieselpriset är som det är. Det är lukrativt, man tjänar pengar, och man kommer fortsätta, säger Tommy Lindén.

Stöldvågen av diesel i Skåne kommer alltså att fortsätta. Frågan är prioriterad av Skånepolisen, men svår att komma åt. På grund av att diesel, till skillnad från guld och annat stöldgods, är svårt att spåra, måste tjuvarna tas på bar gärning. Med tusentals stölder varje år i Skåne blir det en nästan omöjlig uppgift. När polisen punktmarkerar ett särskilt utsatt område, flyttar tjuvarna över till andra delar av länet.

-       Det här är ett prioriterat område och vi lagför allt från enskilda gärningsmän till yrkeskriminella, men sett till mängden stölder är det få som klaras upp, säger Tommy Lindén.

En rapport från Göteborgs Universitet visar att det stjäls 7,1 miljoner liter diesel per år i Sverige, och att det under de senaste åren blivit ett samhällsproblem. Rapporten, som är framtagen av Handelshögskolan och polisen, visar att Skåne är hårdast drabbat av Sveriges län. Man föreslår en lång rad lösningar, från olika sätt som åkerier kan arbeta preventivt, till hur polisen bäst kan komma åt problemet och hur de bör arbeta. Men när Sveriges Radio frågar Skånepolisen om rapporten har man inte hört talas om den.

-       Det här är intressanta siffror, säger Tommy Lindén, men de bekräftar något som vi redan har som uppfattning – att det är ett stort problem.

Samma rapport menar att lösningen ligger i samarbete mellan polis, åkerier och lantbrukare. Skånepolisen har dragit samma slutsats: förbättrad säkerhet och prevention är den enda lösningen. Ändå är några sådana samarbeten inte på gång.

-       Jag kan inte lova några samarbeten, men jag ska titta på möjligheterna. Det är något vi måste göra, säger Tommy Lindén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".