Den skjutna så kallade Kosta-vargen som sköts i förra veckan. Foto: Agneta Gustavsson
Skåne

Ja till skyddsjakt på varg i sydöstra Skåne

1:34 min

Naturvårdsverket beviljar skyddsjakt på varg i sydöstra Skåne efter att 23 får har dödats i augusti. Nio ansökningar om skyddsjakt har kommit in till Naturvårdsverket. Skyddsjakt är tillåten under perioden från och med den 21 augusti till och med den 11 september 2013.

Efter fyra vargattacker mot fårbesättningar i området under knappt två veckor bedömer Naturvårdsverket att skyddsjakt är den enda lösningen på kort sikt. 

Men i det längre perspektivet framhåller verket att det är viktigt med förebyggande åtgärder som ordentliga stängsel för att skydda tamdjur, eftersom det också i framtiden kommer att förekomma varg i Skåne. 

Enligt länsstyrelsens rovdjurshandläggare Bertil Nilsson är tillståndet att skjuta vargen inte samma sak som att den kommer att dödas.

– Det är en svår jakt, säger han.

Det finns ingen snö att spåra i och skulle man hitta ett spår kan det lika gärna vara från en stor hund - spår från en varg och stor hund går inte att skilja åt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista