Dubbelmördaren Peter Mangs i hovrätten. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
Malmö

Mangs-utredningar kan tas upp igen

2:20 min

Det finns allvarliga brott som dubbelmördaren Peter Mangs misstänkts för, men som aldrig prövats av domstol. Fortsätter Peter Mangs att berätta om sina brott kan det bli aktuellt att ta upp de nedlagda utredningarna – till exempel om det kommer fram nya uppgifter kring två mordförsök, menar chefsåklagare Solveig Wollstad:

– Då menar jag att man allvarligt bör överväga att återuppta förundersökningen och titta på vilka förutsättningar som finns, säger hon.

På kvällen den 28 november 2006 sköts en 16-årig pojke med flera skott i huvudet när han cyklade till fotbollsträningen. Skadorna var livshotande, men 16-åringen överlevde.

Det här är ett brott som Peter Mangs erkänt för en kamrat utan att berätta några detaljer. Men tomhylsorna som hittade på platsen kunde inte matchas till Peter Mangs pistoler. Därför åtalades inte Peter Mangs för det mordförsöket.

Samma sak gäller en man som sköts i ryggen på en busshållplats i Malmö, bara någon vecka innan Peter Mangs greps i sin lägenhet. Kulan passerade rakt genom mannens kropp och polisens tekniker kunde inte hitta vare sig kula eller hylsa.

Två brott som Peter Mangs misstänkts för, men som aldrig prövats, och det innebär att åklagare enklare kan återuppta förundersökningen:

– Ja, då är det en helt annan situation. De är ju nedlagda för att jag bedömde, och min kollega också, att vi inte kunde styrka brott. Skulle det komma fram nya saker där kan man alltså öppna upp utredningen på nytt, säger Solveig Wollstad.

Peter Mangs är dömd till livstids fängelse för bland annat två mord, men han har friats för ett mord. Förutsättningarna för en så kallad resning är små eftersom grundprincipen är att en person inte skall kunna dömas för ett brott han eller hon friats för.

Endast en ytterst liten andel av alla ansökningar om resning som kommer in till Högsta domstolen beviljas. Därför är de brott som Peter Mangs fortfarande misstänks för, men som aldrig prövats i domstol, intressanta:

– Ja det är två helt olika förfaranden. Om saken är dömd är det en sak. Då är det resningsinstitutet som gäller. Är det bara nedlagt, som vi säger, för att vi inte ansåg att det gick att styrka, då kan man alltså ta upp det om det kommer in en ny omständighet, säger Solveig Wollstad.

Frågan är om Peter Mangs, efter det att han i tidningen Sydsvenskan tidigare i veckan erkände ett av de brotten han dömdes för, kommer med fler erkännanden. Det är inte ovanligt att dömda brottslingar börjar erkänna, och Peter Mangs erkännande i veckan var inte förvånande, menar Solveig Wollstad:

– Ja, alltså det var väl inte helt oväntat. Han har ju pratat om brotten tidigare för andra personer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista