Lena Persson, sekreterare i föräldraföreningen, gläds åt babyboomen. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
St Olof

Babyboom ger St Olof hopp

Lena Persson, Föräldraföreningen ”Målet är att här ska vara F6-skola igen"
1:29 min

I St Olof har man länge kämpat mot sjunkande antal barn och en nedläggningshotad skola. Men 2013 bjuder både på babyboom och ett efterlängtat beslut om en flytt för förskolan.

I år ska 17 barn födas i St Olof jämfört med 8 till 14 barn de senaste åren.

Låga huspriser är en anledning till fler barnfamiljer i byn, men Lena Persson som är sekreterare i Föräldraföreningen tror också att den aktiva föräldrakampen för skolan lockat.

- All PR är bra PR. Har man hört talas om hur mycket vi kämpar för det vi vill ha så tror jag man lockas hit.

Efter nära sex års väntan har kommunstyrelsen nu sagt ja till en flytt för förskolan från en trång och sliten villa till skolans lokaler. Skolans ska nu byggas om och allt ska vara klart till hösten 2014.

Men föräldraföreningen hoppas att man inte bygger bort möjligheten att få tillbaka årskurs 4-6, som efter ett rektorsbeslut bussats till skolan i Kivik under ett år.

- Vi vill ju ha hit årskurs 4 till 6 igen, så vi vill att det ska vara plats till det.

Nedläggningshotet för St Olofs skola är borta och planerna på en friskola har lagts på is, men man hoppas alltså på att rektor och politiker ändrar sig angående mellanstadiet.

- Vi har önskat en utvärdering men fått svar om att det var för kort tid. Så vi väntar ett år till och kollar om vi kan få en utvärdering då.

Att det föds många barn tycker Lena Persson borde vara en fördel.

- Det är väl värt att satsa på - att här föds många barn?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".