1 av 4
Marianne Holst är inte särskilt imponerad av släpturen och tänker hålla sig till den vanliga bussen. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
2 av 4
Skånetrafikens trafikutvecklare Clas Sörensson tycker att släpet är en flexibel lösning när behovet växlar. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
3 av 4
Allan Svensson har stor släperfarenhet, men har aldrig hängt efter en buss förr. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
4 av 4
Buss med släp på sin jungfrutur i Kristianstad. På måndag börjar den rulla på linje 4. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
Kristianstad

Buss med passagerare på släp

1:33 min

Kristianstadborna ska snart få släp på en av sina bussar. Släpet sitter fast på bussen ungefär som en tågvagn och har ingen förare och kan sättas på och tas av efter behov. Buss med släp används mycket i Tyskland och är mer flexibla än ledbussar, tycker Clas Sörensson som är trafikutvecklare på Skånetrafiken.

–Så här kan vi anpassa bussens storlek efter antalet passagerare. Släpet finns med på de turer då vi har flest resenärer.

Skånetrafiken räknar med att spara minst 400 000 per ekipage och år. Ledbussarna har tagit mycket skada av gupp och vägbulor i Kristianstad, men släpen blir lättare att underhålla, och dessutom behövs något färre chaufförer när nu 50 ppassagerare kan åka förarlöst i släpet. Till att börja med ska den stadsbuss som går upp mot högskolan på morgnar och eftermiddagar förses med släp.

Tåg med släp är Allan Svensson van vid eftersom han har arbetat vid järnvägen, men buss med släp är nytt och spännande.Han tycker att resan går behagligt, men lika förtjust är inte Marianne Holst. Hon tycker inte alls att det är tystare bak i släpet och hon retar sig på att man sitter så lågt.

–Man sitter ju nästan ända nere i gatan, och så gungar det lite. Jag har lätt för att bli sjösjuk så jag kommer att välja att sitta i den vanliga bussen framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista