1 av 2
Gullängens lekplats. Foto: Anna Bubenko / Sveriges Radio
2 av 2
Anna Svensson. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

Tungmetaller i marken försenar förskola på Sorgenfri

1:46 min

Föräldrar har länge kritiserat miljön kring den nya förskolan Gullängen på Sorgenfriområdet i Malmö. Nu visar det sig att den inte kan öppna den 1 september som det var tänkt. Orsak: man har använt jordmassor som innehåller tungmetaller för att bygga en lekmiljö på förskolans gård.

Förskolan ligger i en gammal industrifastighet på Västanforsgatan som gränsar till grönområdet Gullängen. Föräldrarna har varit oroliga för gifter i marken och för närheten till Norra Grängesbergsgatans trafik och ruffiga miljöer.

– Det oroar mig att vår oro inte alls tog på allvar i början, särskilt som vi faktiskt hade lagt ner så extremt mycket arbete på att läsa alla handlingar och allting, säger Anna Svensson vars dotter ska börja på Gullängen. Hon är en av de som engagerat sig och ställt krav på kommunen.

Att det fanns bly i marken vid förskolan har varit känt för kommunen. Miljöförvaltningen gav ändå klartecken. Så länge jorden skulle täckas av plattor, trädäck och asfalt var det ingen fara. Men i sommar upptäckte man att giftig jord som schaktades bort när förskolans gård anlades har använts för att bygga några kullar i ena änden av gården.

Efter krav från föräldrar togs nya prover som visade att kullarna innehåller bly, kvicksilver och koppar. Halterna ligger över gränsvärdena. Nu måste de nygjorda kullarna schaktas bort och ersättas av nya kullar som består av ren jord. Därmed kan förskolan inte öppna den 1 september, utan först den 1 november. Under tiden får barnen som ska gå där tillfälliga platser någon annanstans.

– Det är jätteolyckligt. Vi får dra lärdom av processen som var här under våren kring detta projekt. Det kommer vi att titta på i den nya förvaltningen, säger Peter Lindberg, utbildningschef på förskoleförvaltningen som sedan den 1 juli har tagit över ansvaret för alla förskolor i Malmö.

Anna Svensson är glad över att kommunen till slut har lyssnat. Hon tycker också att miljön kring Norra Grängesbergsgatan har städats upp en del. Ändå har hon bestämt sig för att så småningom lämna Malmö.

– Om jag måste bråka så här mycket för att känna någon form av säkerhet med att lämna mitt barn i min stads händer - ja, men då kan det vara, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista