1 av 2
Fleming Eklund utanför fyren. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
2 av 2
Fyrtrappan vindlar sig upp. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Ystad

Sju skånska fyrare visas för besökare

1:24 min

I helgen visas fyren i Ystad för första gången i samband med den Internationella Fyrhelgen. Fyren är ett byggnadsminne och står mitt i hamnområdet, men har varit släckt sen 1975.

– Även dammet i fyren är väldigt gammalt, säger Fleming Eklund, från Sjöhistoriska föreningen i Ystad.

1865 står det på karmen ovanför ingången till fyren, som är 17,5 meter hög. Idag är den är lite skamfilad, men förhoppningen är att fyren ska kunna rustas upp nästa sommar. Diskussioner pågår om att ägandeskapet av fyren ska gå över från Sjöfartsverket till Ystads kommuns. Men avtalet mellan Sjöfartsverket och kommunen är ännu inte riktigt klart. Tanken att fyren sedan ska skötas om av den nybildade Sjöhistoriska föreningen i Ystad.

Fyren leder inte längre in några båtar i hamnen, men högst upp i tornet står den gamla acetylenlampan kvar, tillsammans med en något modernare glödlampa.

Under Internationella Fyrdagen helgen den 17 - 18 augusti visas sju skånska fyrare för besökare: Sandhammaren, Ystad, Smygehuk, Falsterbo, Malmö Inre, Kullen och Hallands Väderö, vissa av dem bara under söndagen.

Fleming Eklund är glad över att få öppna fyren i Ystad för besök nu i helgen.

– Mitt hjärta brinner ju för att få de här objekten återställda, säger han.

Men så väldigt många besökare i taget får du inte in i fyren, du och jag är ungefär vad som får plats häruppe?

– Ja vi får väl gå upp portionsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista