Foto: Míka Koskelainen/SR Gotland
Östersjön

Sjöfarten försurar haven

1:38 min

Försurningen av haven påverkas starkt av fartygstrafiken, det visar en studie från Göteborgs universitet. Svavel- och kväveoxidutsläppen från sjöfarten påverkar särskilt kustnära områden och är extra märkbar under sommaren när livet i havet är som känsligast.

-- På vissa ställen in mot kusterna, på norra halvklotet och på sommaren har det betydande effekt på försurningen, säger David Turner som är professor i marin kemi vid Göterborgs universitet.

Havsförsurningen beror till största del på den ökade halten av koldioxid i atmosfären som tas upp av vattnet och omvandlas till kolsyra. På 200 år har havet blivit cirka 30% surare. Men I trafikerade farleder längs kusterna under sommaren gör svavel och kväveutsläppen från fartygen att försurningseffekten dubbleras. Vintertid blandas vattnet runt och den lokala effekten blir inte lika stor. Ett surare hav påverkar bland annat vattenlevande djur som bildar skal, tillexempel musslor, kräftdjur, snäckor och koraller. Även plankton påverkas och om ph-värdet fortsätter sjunka så finns det studier som tyder på att även fisk tar skada.

Det finns en stor skillnad på koldioxid och svavelämnena när det gäller försurning av havet. Om koldioxidhalten i atmosfären minskar så kommer havet släppa ifrån sig en del av den, medan de svavelhaltiga ämnena från fartygsbränslet blir kvar i vattnet under en betydligt längre tid, berättar David Turner.

-- Det har en liten effekt globalt sett men har mer långsiktiga konsekvenser.

Sannolikt så kommer kraven på bränslen med lägre svavelhalt i Östersjön, Nordsjön, Engelska kanalen och längs Nordamerikas kuster förbättra situationen, men stora delar av världen har ännu inte dessa krav och där kommer detta fortsätta att vara ett problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista