Ola Wassvik talar på protestmötet mot vindkraftverk i Eljaröd. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Tomelilla

Många protesterade mot vindkraftsplaner

Grannen Ola Wassvik "Helst plötsligt ska de slå upp sju Turning Torso"
1:25 min

Ett 70-tal personer samlades i går för att protestera mot vindkraftplanerna i närheten av Eljaröd. Familjen Piper från Högestad och Christenhof vill där föra upp tre stycken vindkraftverk och bara några kilometer västerut ytterligare fyra stycken.

– Det flesta som bor här ute bor för att det är lugnt och stilla, jag har själv flyttat ut från Malmö/Lund-området. Helst plötsligt ska de slå upp sju Turning Torso, säger Ola Wassvik. 

Vindkraftverken på 205 meter skulle bli bland de högsta i Sverige och vara 15 meter högre än Malmös Turning Torso. 

Planerna på vindkraftverken nära Eljaröd i Tomelilla kommun har redan pågått i två år, men det är först nu många närboende förstått vad som är på gång och enats i ett motstånd. Och nu är det bråttom. Protesterna måste komma in skriftligt innan den 28 augusti för att inte projektet ska gå in i nästa fas. Och att familjen Piper lyssnar det har man märkt. 

– Familjen Piper har repeterat att de vill ha in information för de vill ha ett starkt stöd bland de närboende. 

Skulle inte de mänskliga protestera räcka sätter gruppen hopp till djuren. Det finns rödlistad havsörn och en mycket sällsynt fladdermus som kan göra att Länsstyrelsen sätter stopp för projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".