1 av 2
Fredric Piper vd på Högesta och Christinehof
2 av 2
Ett 70-tal samlades för protester mot vindkraftsplanerna. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Eljaröd

Piper redo att backa efter protester

1:35 min

Efter protesterna mot planerna på vindkraftverk i närheten av Eljaröd i Tomelilla kommun säger Fredric Piper, vd på Högestad och Christinehof, att han lyssnar och är beredd att backa.

- Det har från första början varit viktigt för oss att ha lokal föränkring. Det är viktigt för oss att kunna gå och handla på ICA utan att folk är arga. Så det väger tungt om vi har en majoritet som är emot projektet, säger Fredric Piper.

I går kväll samlades ett 70-tal personer för att protestera mot de planerade vindkraftverken, där tre stycken skulle placeras i närheten av Eljaröd i Tomelilla kommun och ytterligare fyra nära Illstorp i Sjöbo kommun.

"205 meter höga vindkraftverk skulle förstöra livsmiljön". Det var den samlade åsikten och Fredric Piper säger nu att ifall alla dessa 70 skulle skicka in sina protester skriftligen så skulle det sannolikt sätta stopp för projektet.

- Ja, vi har räknat på närkrets på 120 personer så 70 är ju en klar majoritet. Vi vill gärna låta samrådstiden gå ut men som det är nu finns ju en rungande majoritet emot som vi kommer att lyssna på, säger Fredric Piper.

Högestad och Christinehof har redan investerat mycket pengar i vindkraftsplanerna nära Eljaröd som redan pågått i två år. Att protesterna dyker upp så sent ser Fredric Piper som ett misslyckande från deras sida att nå ut med informationen.

- Vi har fastnat i gammal tro att djungeltrumman går snabbt på bygden, men det är uppenbarligen en ny bygd med helt en ny typ av männsikor som bor här och som vi får möta på ett annat sätt.

Planerna på fyra vindkraftverk nära Illstorp är ännu i ett tidigt skede och med tanke på de många negativa reaktioner som redan nått Fredric Piper lutar det åt att de lägger ner de planerna direkt.

Den 28 augusti går samrådstiden ut och först därefter fattas ett slutgiltigt beslut om vindkraftsplanerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista