1 av 2
Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
2 av 2
Fyra får dog i en av de misstänkta vargattackerna i Skåne. Foto: LRF Skåne
SKÅNE

Vargjakten skjuts upp

1:18 min

Det blir ingen skyddsjakt på varg i Skåne. I allafall inte just nu. Under tisdagen beslutade Förvaltningsrätten att jakten skjuts upp tills det överklagande som kommit in har avgjorts, så kallad inhibition. Bakom överklagan av skyddsjakten står föreningen Nordulv.

– Vi tycker att det är viktigt att Naturvårdsverket har torrt på fötterna när de beslutar om skyddsjakt och det tycker vi inte att de har här, säger Jakob Norstedt-Moberg, ordförande i föreningen Nordulv.

Han pekar bland annat på att Naturvårdsverket resonerar annorlunda angående skyddsjakten nu jämfört hur de resonerade i Småland i juni. Där blev det ingen skyddsjakt eftersom det inte gick att identifiera vargen och inte kunde avgöra om den var genetiskt viktig. I Skåne spelade det ingen roll om vargen är genetiskt viktig eller inte.

På Länsstyrelsen i Skåne säger enhetschefen Per-Magnus Åhren att man nu naturligtvis avvaktar med jakten. Förvaltningsrätten har gett Naturvårdsverket till den 30 augusti på sig att yttra sig i ärendet.

Jakten skulle ske i ett område i sydöstra Skåne där 24 får, enligt länsstyrelsen, dödats vid fem vargangrepp sedan 4 augusti. I ett av överklagandena heter det att det inte är klart bevisat att det är varg i samtliga fall.

Nordulv som överklagat beslutet om skyddsjakt är en förening som bland annat arbetar med att påverka myndigheter och allmänhet för att förbättra villkoren för vargen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista