Mats Larsson, vd på Autoclassica lutad mot en Jaguar E-type. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Österlen

I sydost älskar man sin cabroilet

"Det finns ingen jantelag här längre"
1:33 min

I Skåne finns fler cabar än någon annanstans i Sverige och sydöstra Skåne med Simrishamn, Ystad och Skurup bildar ett extra cabtätt hörn. Här äger en på 40 en bil med öppet tak.

Teorierna om varför så många kör med öppet tak just här är många.

Sydöstra Skåne har faktiskt vare sig har flest soltimmar eller minst nederbörd. Vädret och en viss livsstil, föreslår ändå analytikern på företaget Bisnode som gjort undersökningen.

Tittar man på listan över antal cabbar spelar inkomstnivån in med kommuner som Vellinge, Lomma och Båstad i topp. Men en mer spännande teori hittar vi hos Mats Larsson, VD för Autoclassica som är en av Sveriges störtsa importörer av lyxbilar.

- Vi ligger så nära kontinenten. Man kommer till Hamburg på några timmar och Köpenhamn finns runt hörnet. Folk är mobila och ser att folk utomlands lever och har trevligt. Jantelagen känner vi därför inte av här, förklarar Mats Larsson som sålde 42 sportbilar varav flera med ööpet tak bara under juli.

Skillnaden mellan en skåning och en stockholmare ligger inte bara i att den ena säger "cabbe" och den andra "cäb", utan i att stockholmaren kan komma in spontant och vilja ha bilen på studs medan skåning oftare har funderat länge.

Inne i butiken kikar Alf Hallenberg, boende i Stockholm och lycklig innehavare av en bmw-cab på en porsche - med öppet tak.

- Det är lite kul, speciellt här i Skåne vill man åka öppet.

Ja, varför vill man åka öppet just i Skåne?

- Det är så vackert och så fina vägar här. Man är inte instängd och kan åka öppet och få in sol, svarar Alf Hallenberg.

Alf, som bor i Stockholm, men har sommarhus på Österlen är sannolikt inte ensam om att se fram att lufta sin cab på Österlen sommartid. En ickevetenskaplig spaning på Österlen kan ge en cab på var tionde bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".