Det blir ingen ersättning för den dyrare typ av konstgräsplan som Bjärnums GoIF tvingades bygga. Foto: Christine Olsson/Scanpix
Bjärnum

Ingen ersättning för onödigt dyr konstgräsplan

1:28 min

Bjärnums GoIF reagerar med besvikelse på att deras överklagan mot Hässleholms kommun inte gillas av Förvaltningsrätten. Föreningen hade överklagat att kommunen nekar dem ersättning för den konstgräsplan föreningen tvingades bygga på ett dyrare sätt än vad som hade behövts.

Olof Nilsson är ansvarig för konstgräsplanen i Bjärnums GoIF. 

– Vi kan nog förstå beslutet därifrån, men vi trodde nog att de rent moraliskt skulle kunna hjälpa oss att prata Hässleholms kommun till rätta lite grand. För vi har blivit vilseledda på ett väldigt konstigt sätt! 

För några år sedan anlade föreningen i Bjärnum en konstgräsplan. Kommunen ställde då kravet att den skulle vara av en miljövänlig typ där man inte använde gamla rivna bildäck som underlag utan ett giftfritt granulat. En metod som kostade föreningen 750 000 kronor extra. 

Ett par år senare byggde kommunen själv planer med den billigare bildäckstekniken man nekat Bjärnums GoIF att använda. Föreningen ilskande till och ville ha 750 000 i ersättning för sina merkostnader, vilket kommunen beslutade i juni att inte ge. Man överklagade beslutet till förvaltningsrätten, men nu har rätten avslagit ärendet. 

Kommunen försvarar sig med att bildäcksmetoden numera inte anses så farlig som när Bjärnum byggde sin plan, bland annat för att nyare bildäck inte läcker ut några gifter grundvattnet. 

Förvaltningsrätten har laglighetsprövat beslutet, men inte lämplighetsprövat det, och hänvisar till allmänna domstolar om man vill avgöra tvisten. Men så långt vet inte Olle Nilsson om man är beredd att gå. 

– Det vill jag inte svara på. Vi har hela tiden försökt att prata med kommunen, men det känns som att det inte hjälper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista