1 av 2
Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
2 av 2
Annika Canaki från Trafikverket om jätteolyckan på E4 som krävde ett liv och massor med skadade. Foto: Johanna Darnéus/Sveriges Radio
Skåne

Dålig kvalitet på skånska tågbanor

1:44 min

Under de senaste veckorna har det varit ovanligt mycket förseningar i tågtrafiken. Och till helgen och nästa vecka kommer man återigen ställa in flera Öresundståg på grund av banarbete. Sommarens förseningar och inställda tåg har drabbat tusentals resenärer och enligt Annika Canaki som är enhetschef för underhållsarbetet av järnvägarna i södra Sverige, finns det två anledningar till problemet.

– Dels beror det på den här extrema värmen som vi haft i sommar och sen är det helt enkelt att vi har en väldigt sliten anläggning, säger hon.

Växelfel, signalfel, underhållsarbete- orsakerna är många. Under de varma dagarna rör sig materialet ute på banorna och det uppstår spänningar vilket gör att det går sönder. Det är dessutom svårt att hitta felen eftersom att banan återgår till det normala så fort temperaturen faller.

Är det för varmt kan man ändå inte jobba med banorna eftersom att det inte går att svetsa då.

Men fenomenet med värme och sommar återkommer varje år och även om trafikverket är ute och gör små lagningar är problemen större.

– Det stora problemet är att anläggningen är för dålig. Det är ett problem som vi känner till och vi har en plan för hur vi ska jobba ikapp.

Det finns en del ställen som är extra utsatta som till exempel i Eslöv där man ständigt får växelproblem. Trafikverket får sätta in extrapersonal för tågen ska kunna rulla och de återkommande reparationerna tar både mycket tid och resurser.

– Det är inte alls kostnadseffektivt. Dels stör det våra resenärer och dels kostar det mycket pengar. Vi ska förbättra anläggningen så att vi slipper göra akuta åtgärden.

Planen är att åtgärda och förbättra banorna inom en tio-års period, till dess får resenärerna stå ut med en del förseningar då problemen ute på banan måste lagas. Även om tågen denna morgonen gick i tid.

– Idag gick det väldigt bra, jag åkte till Lund och jag var i tid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista