Vit Volvo kombi är titeln när Jona Elfdahl, Elin Maria Johansson och Etta Säfve ordnar performancefestival. Foto: Sveriges Radio
Gyllebo

Skrot förvandlades till konstprojekt

4:47 min

Åker du förbi Östra Vemmerlöv på Österlen så har du stora möjligheter att bli överraskad. Mitt emot det brummande sågverket, på väg mot Gyllebo, har en byggåtervinning förvandlats till en arena för konstnärer och en rad spännande konstprojekt under namnet Gylleboverket.

Mobiltäckningen är dålig när de kom var högar av byggmaterial staplade både inne i byggnaderna och ute på den en hektar stora marken.

Men de flyttade in 2010 när Elin Maria Johansson tillsammans med Jona Elfdahl och tre kompisar från Stockholm köpte den ganska nedgångna byggåtervinningen som gått på knäna i flera år.

- Det var väldigt slumpartat. Jona klättrade över staketet här en natt och sa att "det här stället ska vi ha", berättar Elin Maria.

Utomhus är de försiktiga med att röja för mycket men lokalerna, som bland annat innefattar en stor röd lada och än ännu större grön hangar, vill de kunna utnyttja för alla olika konstprojekt som stället inbjuder till.

- Det skrotiga tror jag välkomnar folk. Att det inte är det finkulturella utan vi vill verkligen erbjuda konst till folket.

Som för att bevisa det cyklar ett äldre par med hunden i cykelkorgen in och undrar nyfiket vad som är på gång. Något som händer ofta.

- Ja, varje gång vi öppnar grinden, skrattar Elin Maria som är nöjd med alla spontanbesök som sen kan leda till att de kommer tillbaka för arrangemang de har.

De som hälsar på nu blir inbjudna till performancefestivalen som Gylleboverket arrangerar nästa helg den 31 augusti och 1 september. Det är andra året de satsar just på performance och även om inte det var planerat när de köpte stället så känns det väldigt naturligt enligt Etta Säfve eftersom platsen knappast är traditionellt galleri.

- Det är kul att kunna bidra med det här på Österlen som har mycket konst traditionellt men ingen performance, säger Etta.

Vit Volvo kombi är titeln på festivalen och något av det första som möter en i entrén är just en vit Volvo kombi.

- Volvon står för folkhemmet som rasat. Ett av våra teman är normalitet och volvon var ju det svenskaste som fanns för 10 elelr 20 år sedan, förklarar Jona Elfdahl.

15-talet installationer, akter och performances som kommer att erbjudas under performancefestivalen. I en grön container blir det en ljudlig upplevelse av flyktingboenden i Sverige. I en annan byggnad erbjuds terapi.

- Det är parterapi som utgår från autencitet och som också drar parallerar till hundträning, berättar Elin Maria.

Det finns alltså alla möjligheter att bli överraskad om man besöker Gylleboverket. Det är både gammalt skrot och nya ideér runt varje hörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista