Skolsköterska Eva Malmberg lär reporter Jenny Johnsson Roos hur luskammning går till.
Kristianstad

Nu blir det luskammning på torsdagar

1:26 min

De är grå, svarta eller ibland röda om de nyss sugit blod och fullkomligt älskar klassrum. För huvudlössen är skolstarten rena rama julafton och antalet fall har ökat de senaste åren.

Trånga och varma klassrum gör att huvudlössen trivs extra bra nu när höstterminen i skolorna drar igång runt om i landet.

– Många barn sitter tätt, man byter mössor och hänger sina kläder tätt, säger Eva Malmberg som är skolsköterska bland annat på Centralskolan i Kristianstad.

De senaste åren har antalet fall bara ökat och ökat. Enligt parasitolog Johan Lindh på Smittskyddsinstitutet är det oklart varför, men en orsak kan vara okunskap hos föräldrar. Många vet helt enkelt inte hur en lus ser ut.

För att upptäcka problemet och hindra spridning föreslår han att man tar en ordentlig koll i veckan:

– Fredagsmys på fredagar och luskammning på torsdagar. Då sätter vi oss och tittar på Bolibompa. Jag tar fram en stark lampa och så luskammar jag barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista