Nicklas Olsson, Olof Stålhammar och Lena Stålhammar framför St Olofs IP där växlingarna kommer att ske. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Simrishamn

En triathlon innan bröllopet

1:08 min

När S:t Olofs IF kom på att man ville anordna en triathlon för första gången så hoppades man på drygt femtio deltagare. Det blev det dubbla - och bland de första ut i lördagens tävling är en brudgum som bara timmar senare ska gifta sig.

– En brudgum och hans bestman ska ta ett lopp innan bröllopet. De startar 10.30 och bröllopet är klockan 14, så han hinner med råge, skrattar Olof Stålhammar som tillsammans med Nicklas Olsson tog initiativ till tävlingen.

Det brudgummen och drygt 95 andra deltagare ska genomföra under lördagen är 275 meters siming följt av två mils cykling och knappa fem kilometers löpning. En minitriathlon som sätter 50 funktionärer i arbete.

Deltagarna, som alltså blev dubbelt så många som de först trott, kommer från hela Skåne men även Kalmar och Stockholm. Att triathlon är populärt i kölvattnet av Lisa Nordén märks.

– Triathlon är lite jobbigare än bara löpning, men ändå något alla kan klara av med lite träning, förklarar Olof populariteten.

Lite extra stolta är man över badet i St Olof där simmarna ska göra elva längder. Normalt håller vattnet sköna 31 grader, men under tävlingen så sänks temperaturen till 24 grader. Något som knappast skapar behov av våtdräkter ändå.

– Det kanske är lite lyx, men det funkar, säger Olof Stålhammar.

Hur lyxigt det kommer kännas efter målgång återstår att se. För Lena Stålhammar som är med och arrangerar men även provar triathlon för första gången så finns en viss oro.

– Det ska bli spännande, det blir en överraskning för kroppen, anar hon.

För de som inte har ett bröllop att passa efter tävlingen finns alternativ. Efter triathlontävlingen kommer Skånetjejen Anna Hertzman att gästa Kvarnvallen för att ge en konsert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista