1 av 2
Det var 40 år sedan Birgitta Nilsson klev in på det då nybyggda Centralsjukhuset i Kristianstad. Om två år går hon i pension. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
2 av 2
Stabschef Johan Cosmo tycker att jubileet är ett bra sätt att visa upp sjukhuset även för den frsika delen av allmänheten. Foto: Kristoffer Lieng/Sveriges radio
Kristianstad

"Första arbetsdagen var förvirrad"

"Jag kan inte fatta att det gått fyrtio år"
1:36 min

Centralsjukhuset i Kristianstad fyller snart 40 år och det ska firas med populärvetenskapliga föreläsningar och med en stor utställning om vårdens utveckling. En som varit med och följt den på nära håll är Birgitta Nilsson som numera är enhetschef på akutmottagningen. Men allt började för 40 år sen.

–Jag kan inte fatta att jag har varit här i så många år. Första dagen var både anställda och personal förvirrade på det stora nya sjukhuset.

Men förvirringen lade sig och Birgitta Nilsson minns de första åren som en guldålder, då det satsades mer vården än under de senaste decennierna då det mer handlat om nerdragningar, tycker hon. Sjukhuset har idag över 2000 anställda som tar hand om alltfler och mer långlivade patienter, än på 1970-talet. Då lät man folk ligga länge utan att man kunde göra så mycket, medan man nu erbjuder dagens många fler patienter mer avancerade operationer och mediciner, än när sjukhuset var nybyggt, säger stabschef Johan Cosmo.

–Om man inte är sjuk eller anhörig till någon sjukhusbesökare kommer man inte i kontakt med sjukhuset och därför är jubiléet ett bra sätt att visa upp verksamheten.

Förändringarna har varit många genom åren, men Johan Cosmo tror att sjukhuset i Kristianstad kommer att finnas kvar även till 50-årsjubileet. Nyligen gjordes en större omorganisation där Centralsjukhuset slutade vara en egen enhet, och den mångåriga medarbetaren Birgitta Nilsson är orolig men hoppfull.

–Den senaste förändringen är den största jag varit med om under mina år. Men jag hoppas att CSK får leva kvar i den anda vi har idag, för det är ett fantastiskt sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".