Lars Holmqvist framför Verkeåns laxtrappor, där snorklarna tagit en av bilderna för att marknadsföra sig. Foto:Malin Rimfors/Sveriges Radio
Österlen

Snorkling oroar på Haväng

1:32 min

En reklamannons fick Havängs museiförening på Österlen att reagera. Där marknadsfördes snorkling i Verkeån av ett upplevelseföretag. Något som föreningen är kritisk till, bland annat för laxens skull.

- Om laxen ska trängas i ån med ett par fullvuxna människor som ska snorkla samtidigt som laxen ska leka i ån så tror jag att det är verkligt negativt för laxen, säger Lars Holmqvist.

Han guidar runt i Verkeåns renoverade laxtrappor och vindlingar genom det mycket vackra landskapet. En plats som nu alltså lockat till sig snorklare.

- Några av mina grannar har sett snorklare i trädgården. En lite skrämmande syn när de kommer upp i svart gummi, skrattar Lars.

Men det är inte besöket i trädgården som oroar, utan snarare hur en kommersiell verksamhet nu nyttjar ån som inte bara har höga naturvärden utan också har en viktig plats i Österlens historia. Verkeån har bland annat varit farled för skiffer från Alunbruket och dessutom möjliggjort laxfiske i många generationer.

- Jag tycker absolut inte att man ska ha kommersiell verksamhet här, utan då ska den vara tillståndspliktig, säger Lars Holmqvist.

Havängs museiförening frågade därför Länsstyrelsen vad de tyckte. Men de såg störningen på fisk som marginell och såg inget skäl till att reglera snorklingen i dag. Skulle den öka kan de ompröva frågan.

Havängs museiförening skulle gärna se en mer ordentlig granskning av företeelsen, men Lars Holmqvist ser själv inte poängen med snorklandet.

- Här där vi står är vattendjupet 30 cm och det kan inte bli mycket snorkling att tala om, funderar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista