Ulrika Wallebom, antikvarie på Österlens Museum guidar till hällristningar under Arkeologidagen. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Simrishamn

Arkeologidag väcker ny kunskap

1:26 min

Under söndagen firas arkeologidagen i hela Sverige. Det betyder att man över hela Skåne har chans att möta dåtiden på en rad olika sätt. Följer man med Ulrika Wallebom från Österlens Museum så kommer man hela 3 500 år tillbaka i tiden.

När Österlens Museum och Österlenarkeologi under söndagen guidar till flera hällristningar utanför Simrishamn kröner det egentligen en hel vecka på Österlen som handlat om just bronsåldern och hällristningar. Forskare har arbetat på plats med bronsåldern och en ny bok om Kiviksgraven har bland annat presenterats.

- Hela Sveriges samlade forskarelit har varit samlade här, konstaterar Ulrika Wallebom nöjt.

Men även på andra håll i Skåne firas arkeologidagen. På Vikingagården nära Löddeköpinge har man till exempel skördedag och i Uppåkra nära Lund uppmärksammar man järnåldersstaden Uppåkra under hela dagen.

Initiativet till Arkeologidagen har Riksantikvarieämbetet tagit och den har arrangerats i över 25 år.

- Den får upp ögonen för arkeologi och vår historia hos den stora allmänheten. Den kunskapen kan betyda mycket för hur vi ser på dagen och framtiden också, tror Ulrika Wallebom.

Hon hoppas många dyker upp vid hällristningarna i Simrislund i eftermiddag,  för då kommer de få lära sig om en ny rengöringsmetod för hällristningar. Det handlar knappast om diskborste och vatten.

- Nej, det ska absolut inte göra. Inte gnugga eller skrubba utan nu ska vi spraya på spritlösning och sen täcka över hällristningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista