Ängelholms Idrottsplats där Ängelholms FF spelar i dag uppfyller inte fotbollsförbundets krav. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Ängelholm

200 miljoner är för dyrt för kommunen

1:21 min

Det blir för dyrt att bygga en fotbollsarena som klarar Svenska Fotbollförbundets krav för lag i Superettan och Allsvenskan. Det anser Ängelholms kommun som skulle behöva satsa 200 miljoner kronor på en ny arena åt Superettanklubben Ängelholms FF.

Så nu har kommunen bjudit in fotbollsförbundet och ett antal grannkommuner för att försöka få en dialog.

– Vi sitter ju inte ensamma i den här båten utan det är ju många andra kommuner som har samma problem, säger moderata kommunalrådet Åsa Herbst i Ängelholm.

Åsa Herbst säger att Svenska Fotbollförbundet hittills har varit väldigt tydliga i att det här och det här krävs till 2014. Men hon anser att man ändå måste öppna upp för en dialog om var gränserna och möjligheten att få dispens.

Hon har förståelse för att Svenska Fotbollförbundet ställer krav på sådant som säkerhet vid arenorna. Men tycker också att det finns krav som är onödiga och dåligt anpassade till den lokala verkligheten.

På Ängelholms Idrottsplats finns till exempel en läktare där 600 personer kan sitta under tak, men i kraven för Superettan krävs det 1000 sittplatser under tak.

--Vi har inte så många som 1000 åskådare på våra hemmamatcher som behöver sitta under tak, säger Åsa Herbst.

En ny arena skulle alltså kosta Ängelholms kommun 200 miljoner kronor. Orimligt mycket pengar att satsa på en idrott anser Åsa Herbst. Så nu undersöker man om det går att bygga om den nuvarande idrottsplatsen i stället.

--För oss i vår kommun och i många andra kommuner också så finns det ju inte någon riktig uppsida, säger hon. Det finns ingen intäktssida varken för klubben eller kommunen, utan risken är att kostnaderna hamnar i knäet på kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista