Flaggor Östra Göinge kommun. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
ÖSTRA GÖINGE

Fler nyanlända - mer pengar

"De som gör en stor insats bör få mer pengar"
1:23 min

Kommunernas ersättningar för att ta emot nyanlända invandrare ska öka - och små kommuner som tar emot många ska få mest. Det föreslår regeringen i höstens budget.

– Positivt säger Patric Åberg, moderat kommunalråd i Östra Göinge, en liten kommun med ett stort mottagande.

Ersättningssystemet ska göras om, och ersättningen öka med drygt 1,1 miljard kronor de kommande fyra åren. Den ska också göras prestationsbaserad – alltså att kommuner som tar emot många nyanlända flyktingar i förhållande till sin folkmängd kommer att få högre ersättning och kommuner med lågt mottagande får sänkt ersättning

– Solidaritet ska löna sig,  säger integrationsminister Erik Ullenhag

Östra Göinge kommun med sina 13 600 invånare har precis beslutat att hyra ut ytterligare 10 kommunala bostäder, totalt 85 nu till Migrationsverket Idag har kommunen avtal om mottagande på 49 personer  och mellan 200 och 300 asylsökande boende i kommunen.

Kommunalråd Patric Åberg tror att ett nytt ersättningssystem är  en bra lösning.

– Vi tar emot många och jag hoppas både att det gynnar oss, och att det göra att andra kommuner som inte tar emot så många tar sig en funderare så att vi får ett solidariskt mottagande i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".