Anders Berg VD Lindab. Foto: Malin Nilsson
Hallå Makten

Anders Berg VD för Lindab i Hallå Makten

Anders Berg: "Det är klart att det känns att varsla"
12 min

Anders Berg är sedan i våras VD för Lindab, ett företag som har 4 300 anställda världen över och som omsätter drygt 6 miljarder kronor om året. Huvudkontoret finns i Grevie på Bjärehalvön och där jobbar cirka 700 anställda.

Lindabkoncernen finns i 31 länder och är en tillverkningsindustri som gör komponenter och systemlösningar med stål och tunnplåt som gemensam nämnare för byggbranchen och för inomhusklimat.

Sedan i våras är Anders Berg VD för Lindab och han kommer senast från SSAB där han jobbade i Kina.

- Jag ville ha det här jobbet för att det som triggar mig är att lära mig nya saker. Jag gillar utmaningar och det får man med det här jobbet, säger Anders Berg.

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot tillverkningsindustrin och allra helst för ett företag som jobbar mot byggbranschen.

- Det har varit tufft för de flesta företagen och det är inget undantag för oss. Men Lindab har jobbat stenhårt med kostnaderna de senaste åren och har gjort det bra, säger Anders Berg.

I början av 2012 skulle Lindabkoncernen minska personlastyrkan med 250 personer och varslen skulle då fördelas på de andra orterna i världen där företaget finns, inte i Sverige. Företaget behövde spara 150 miljoner kronor om året och varsel var lösningen.

Anders Berg var inte VD då men har varit tvungen att lägga varsel som VD tidigare i sin karriär.

- Det är klart det känns att varsla. Det är människor det handlar om det ska man alltid komma ihåg, säger han.

Några ytterligare varsel inom koncernen är inte aktuella i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".