1 av 2
Lantbrukaren Fredrik Göransson arrenderar marken på Tomarps kungsgård och känner sig oroad över statens planer på att sälja fastigheten. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
2 av 2
Jan Nilsson i hembygdsföreningen. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Åstorp

Ovissheten kring Tomarps kungsgård oroar

Lantbrukaren Fredrik Göransson "Det känns inte ok"
1:22 min

När Fredrik Göransson och hans bror började arrendera jordbruket på Tomarp för femton år sedan fick de veta att det var frågan om ett långsiktigt arrende och olika rådgivare ansåg att en statlig kungsgård var helt säker. Idag är läget annorlunda.

De första tio åren gick också allt bra. Både arrendatorerna och Statens Fastighetsverk rustade upp byggnaderna som varit i dåligt skick vid tillträdet. 

Men så 2008, precis när nya lagerbyggnaden och spannmålslagret stod klart fick arrendatorerna veta att Tomarp utanför Kvidinge kanske skulle säljas. 

– Det känns ruttet att börja röra i det när man sagt att det var säkert, säger Fredrik Göransson. I synnerhet som att vi inte kommer att kunna dra full ekonomisk nytta av de investeringar vi gjorde 2008.

I fem år har man utrett vilka fastigheter staten ska fortsätta att äga och det slutgiltiga beslutet fattas tidigast till våren. Som det nu är står Tomarps kungsgård på säljlistan och många kämpar för att kungsgården ska få förbli i statlig ägo. 

Nu senast var företrädare för Åstorps kommun och hembygdsföreningen uppe i Stockholm och mötte den särskilda utredaren Inger Liljeqvist. 

Hon ska utreda hur stort historiskt värde fastigheterna har.

– Jag tycker att vi blev positivt bemötta och att hon tyckte det var intressant då vi berättade om Tomarps betydelse under dansktiden och sambandet mellan Tomarp, Gyllenbielkska hospitalet och Karl Augustmonumentet i Kvidinge, säger Jan Nilsson som företrädde hembygdsföreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".