Foto: Axel Palmkvist/Sveriges Radio
Skåne

M ändrar sig - nu höjer regionen skatten

1:47 min

Det blir en höjning av regionskatten med 30 öre nästa år. Det står klart efter att de fem partierna i majoriteten i Region Skåne blivit klara med sina budgetförhandlingar.

Skattehöjningen innebär ett tillskott till regionkassan på ungefär 700 miljoner kronor, och det mesta av pengarna kommer att gå till sjukvården. Miljöpartiet och Folkpartiet har tidigare signalerat att en skattehöjning är nödvändig, medan framför allt Moderaterna varit emot, men nu har partierna alltså enats om en skattehöjning.

Det socialdemokratiska regionrådet Rikard Larsson säger i en kommentar att:

– Skattehöjning räddar möjligen ekonomin, inte sjukvården. Den borgerliga majoritetens budget innebär att ytterligare tusen anställda måste bort. De pågående nedskärningarna fortsätter.

– Lika allvarligt är att det inte finns några som helst signaler om förändringar i ledarskapet. Organisationsförändringarna fortsätter, anställningsstoppet består och man lyssnar inte på personalen, säger Rikard Larsson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista