Katarina Erlingson (C) och Gilbert Tribo (Fp). Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

"Är det någon som är förvånad? Inte jag!!!"

4:43 min

Reaktionerna på den styrande femklöverns besked om en skattehöjning på 30 öre har varit många. Lyssnaren Christian har mailat Hallå Skåne och skriver att han inte alls är förvånad över dagens besked och utanför lasarettet i Ystad träffade vår reporter Anna Lindelöf som tycker att det är positivt med mer pengar till vården.

Petra Haupt som är Sveriges Radios regionreporter i Skåne var på den styrande femklöverns presskonferens i förmiddags och där gavs exemplet att för en regioninvånare som tjänar 25 000 kronor i månaden så innebär skattehöjningen 50 kronor mer i skatt än tidigare.

Totalt beräknar femklövern att skattehöjningen kommer att ge 700 miljoner kronor.

- På presskonferensen sa politikerna att det mesta ska gå till sjukvården och en del till kollektivtrafiken, säger regionreporter Petra Haupt.

I vården är det då framförallt sjukhusen som ska få mer pengar, och då speciellt Skånes Universitetssjukhus. Men också psykiatrin och hälsovalet är prioriterade områden.

På parkeringsplatsen utanför Ystad lasarett träffade vår reporter Malin Thelin bland andra Anna Lindelöf som spontant tycker att en skattehöjning låter bra.

- Ja man har ju hört att det behövs, säger hon.

En som är mer skeptisk är Peter Hellblom.

- I dagsläget går ju pengar till helt fel saker så jag är tveksam till om de här nya pengarna hamnar där de ska vara, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista