Patric Åberg (M) vill utveckla kommunens modell för flyktingmottagande. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio
Broby

"Vi kommer att gå vidare med detta"

"Vi vill utveckla inte avveckla"
1:21 min

Gårdagens besked från Migrationsverket om att Brobysjukhuset i Östra Göinge är aktuellt för att ta emot 200 flyktingar väcker känslor i kommunen.

- Jag tänker aktivt arbeta för att vår modell ska utvecklas istället för att avvecklas, säger Patric Åberg, moderat kommunalråd.

Den modell som kommunen arbetar efter innebär att flyktingar erbjuds platser i lägenheter ute i kommunens byar. I dagsläget har kommunen 350 platser att erbjuda.

- Vi i Östra Göinge tar ett väldigt stort socialt ansvar för flyktingmottagandet i Sverige och i Skåne. Vi är den kommunen som tar emot flest i förhållande till antal invånare. Vi gör det med stolthet och det vill vi fortsätta göra i den modell som vi har. Och det tycker vi är viktigt att vi får behålla och därför kommer vi att gå vidare med detta, säger Patric Åberg.

Det är inte ännu helt klart att det kommer att bli ett boende på Brobysjukhuset först måste inspektioner göras och det kommer också att krävas att vissa tillstånd ges.

- De kraven som migrationsverket ställt upp de ska följas och där är vi inte klara med det arbetet, säger Patric Åberg.

På byn i Broby är det blandade känslor inför ett eventuellt startande.

- Bara man kan hålla det i styr och det inte blir skadegörelse och annat så är det klart att de ska få en chans, säger Karin Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".