Österlen

Maten blir lite mer lokal på Österlen

Den gemensamma livsmedelsupphandlingen för Tomelilla, Simrishamn och Ystad kommun är nu helt klar. Tack vare en aktiv slutspurt nådde kommunerna de uppsatta målen kring maten.

Flera livsmedelsgrupper var klara redan sedan tidigare och då pekade resultatet på att stora icke-lokala företag vunnit anbuden. Jätten Martin&Servera tog hem djupfryst, kolonial och ägg och Dafgårds AB allt färskt kött - trots att lokala Bondens Skafferi också lagt anbud.

I de grupper där inga anbud kom in fick kommunerna gå vidare med ett förhandlat förfarande vilket betyder att de själva fick kontakta företag de ansåg intressanta.

Det har resulterat i fler lokala företag såsom Ingelsta som ska leverera kalkonkött och och Fridhills kycklingar utanför Hörby som levererar kyckling. Vad gäller bryggerivaror förlorade dock lokala Ystadbryggeriet mot nationella Privab och äggen hamnade alltså hos Martin&Servera efter att en lokal leverantör dragit sig ur.

Men man nådde alltså målsättningen med att få in minst ett mindre/mellanstort företag och så ser upphandlingsstrategen Mattias Johansson de lokala företagen som en fin bonus.

Maten ska levereras till den nya gemensamma livsmedlescentralen i Ystad från oktober och då också hamna på tallrikarna i kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista