1 av 2
Justitieminister Beatrice Ask (M) besökte under onsdagen handlare i Kristianstad och diskuterade brott och säkerhet. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
2 av 2
Martin Nilsson, ordförande för Kristianstads Handelsförening. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Kristianstad

Justitieministern mötte utsatta handlare

1:26 min

Under tisdagsmorgonen försökte två män råna en tobakstransport i Kristianstad och två skott avlossades. Och av en tillfällighet var idag justitieministern Beatrice Ask (M) i Kristianstad för att tala med handlare som utsatts för brott.

– En fråga diskuteras mycket är behov av bättre kameraövervakning. Och sen den förste juli har vi en helt ny kameralagstiftning som ska göra det enklar för företag att kunna ha kameraövervakning, säger Beatrice Ask. 

Handlarna i centrala Kristianstad har tidigare försökt få tillstånd från länsstyrelsen att sätta upp kameror som inte bara filmar i butiken utan även vid entrén och ut på gatan. Något godkännande har handlarna dock inte fått. Men i och med den nu lagen hoppas guldsmed Martin Nilsson, ordförande i Kristianstads Handelsföreningen, att det ska bli lättare. 

– De som ska göra de här brotten är ute och rekar. Ska de göra ett brott maskerade har de troligtvis rekat omaskerade. Och då tror jag att man skulle kunna identifiera x antal personer med hjälp av kameror, säger Martin Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista