Arkivbild: Hasse Holmberg/Scanpix
Tomelilla

Kommunen säger ja till privat dagmamma

1:36 min

Efter att Tomelilla kommun valt att avveckla den kommunala dagbarnvårdarverksamheten har de nu sagt ja till en privat dagmamma. Men det är inget generellt ja till privat dagbarnvård.

- Vi tar bara beslut i varje enskilt fall så det här gäller en privat dagbarnvårdare, säger Anders Throbäck, socialdemokrat och vice ordförande i familjenämnden.

Familjenämnden valde alltså att bevilja Ann-Christin Håkansson, en av de tidigare kommunala dagbarnvårdarna, rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorgen.

Det var i december 2012 som Tomelilla kommun valde att lägga ner och varsla de tolv kommunala dagmammor som fanns i kommunen. Efter det var det bara Ann-Christin Håkansson som visade intresse för att starta upp privat, vilket hon nu alltså får göra.

--Det känns bra. Det har varit fruktansvärt jobbigt att inte veta, säger Ann-Christin när hon nås av beskedet.

Hon hoppas att fler av dagbarnvårdarna väljer att följa hennes exempel, men då blir det alltså en ny prövning i varje enskilt fall. Det gäller till exempel att den privata dagbarnvårdaren inte konkurrerar med kommunal förskoleverksamhet på ett negativt sätt. Något familjenämnden inte såg att Ann-Christin gjorde med sina sex barn, sett i ett sammanhang av 700 förskolebarn i Tomelilla kommun.

Kommunens nedläggningsbeslut har varit lönsamt.

--Besparingseffekt på 1,5 miljon, säger Anders Throbäck (S) som inte ser det här med privat dagbarnvård som en ideologisk fråga.

--Det är ingen ideologisk fråga utan mer att jag tror att utbildade förskollärare som vi har i våra förskolor, utan att nedvärdera dagbarnvårdare, gör ett bättre jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista