Helge å ovanför Hästbergadammen har förvandlats till ett unikt forsområde, säger biolog Emil Persson. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio
Osby

Dammras ger hotade arter en chans

1:28 min

I området ovanför den havererade kraftverksdammen i Hästberga utanför Osby har Helgeå återfått sin ursprungliga sträckning genom landskapet, med strömmar och kurvigheter. En förändring som nu skapat förutsättning för värdefulla biologiska värden.

Biolog Emil Persson, som arbetat mycket med Helge å, räknar upp arter som är hotade och som skulle trivas i strömmarna vid Hästberga:

– Hårklomossa, safsaormbunke, kungsfiskare, utter, tjockskalig målarmussla. Jag är helt övertygad om att de kommer komma hit.

Emil Persson är biolog och det var under sin tid på Skogsstyrelsen han tittade närmare på området runt Hästbergadammen.

Det som tidigare var botten på en kraftverksdam stor som en sjö är nu en slybevuxen hed genomkorsad av Helgeån, som återfått sin ringlande och strömmande sträckning genom landskapet. Bryggor och båtar ligger nu strandade hundratals meter från vattnet.

Området är nu en två km lång strömsträcka, som enligt Emil Persson är unik.

– Ja, absolut. Det finns inte många strömsträckor kvar.

Men med den miljö som nu skapats så har flera hotade rödlistade arter, som man på andra håll lägger stora pengar på att rädda, fått fina naturliga boplatser menar Emil Persson.

– De här arterna är ju hotade av en sak, att deras habitat har försvunnit - de strömmande partierna.

Alltså brist på lämpliga boplatser?

– Ja, precis.

– Sen har vi utter nedströms här. Och det är jättefina habitat för utter som har bildats här nu ju.

Här är stora värden?

– Här är oerhört stora värden, säger Emil Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista