Kulturhuset ställer ut en armé av tanter

1:27 min

En hel armé av tanter har intagit Tomelillas kulturhus. Konstnären Susanna Arwin skapade konstprojektet "Den svenska tanten" för 18 år sedan och sedan dess har tanten följt med henne genom Sverige.

Men ingen ska vara rädd när armén nu intar Tomelilla.

– Jag hoppas att man upplever det som en fredlig armé och en som inger hopp och lycka istället för krig och elände, säger Susanna Arwin.

När det nu var dags för urpremiär för utställningen Tantfullness - där huvudnumret är just en armé av tanter i nästan verklig storlek - så ville Susanna Arwin just till Tomelilla eftersom hon tycker Kulturhusets lokaler är perfekta.

Men man ska inte förledas av handväskan, baskern och de foträta skorna på Susannas tant. Tanten finns i oss alla och när det är vernissage på lördag så ska invigningstalaren och företagaren Amelia Adamo just lyfta detta.

– Jag är ju 54 år och nästan tant själv, men det som Amelia ska lyfta är att tanten har förändrats. Den nya tanten är inte som min tant här, utan tar mer hand om sig själv, säger Susanna och fortsätter.

– Tanten har ingen ålder. Tantfullness kan vara att man har förnöjsamhet med livet även som ung, för det verkar vara det allra svåraste i dag.

Utställningen invigs klockan 12 i morgon lördag och pågår till 20 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista