Gilbert Tribo (FP) gjorde sig beredd att klippa invigningsbandet. Foto: Johanna Ravhed/Sveriges Radio
Kristianstad

Ny mottagning för unga

"Roligt, spännande och utmanande"
1:18 min

I dag invigdes Första linjen mottagningen i Kristianstad som är till för barn och unga med psykisk ohälsa snabbare ska kunna få hjälp.

- Det blir kortare behandlingstider än vad vi har på BUP ibland. Det innebär också mer samarbete med andra aktörer som tillexempel skola, socialförvaltningar och inte minst föräldrar, säger Barbro Bengtsson, sjuksköterska och samordnare på Första linjen mottagningen i Kristianstad.

Med hjälp av ett telefonnummer som kallas för "Vägen in" ska barn och unga snabbt kunna få hjälp vidare. Målet är att om man ska komma till Första linjen så ska man få hjälp inom sju dagar.

Mottagningen i Kristianstad är en av fyra. Det ska finnas en i varje hörn av Skåne men tanken är att de i framtiden ska kunna ha fillialmottagningar runt om i kommunerna för att kunna finnas på plats där ungdomarna finns.

Frågan om Första linjen mottagningar har diskuterats i många år och Gilbert Tribo, folkpartistiskt regionråd menar att Region Skåne har misslycktas med frågan tidigare.

- Vi har dabbat oss. Vi har inte hittat något bra sätt att ta emot ungdomar och barn som är i behov av lättare hjälp från Region Skånes verksamhet. Vi har alltså inte skött det uppdraget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".