Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Östra Göinge

Kommunen i krismöte om flyktingmottagning

0:52 min

Östra Göinge kommuns ledning samlades på förmiddagen till ett krismöte. Anledningen är att Migrationsverket i går kom med beskedet att även anläggningen i Breanäs kan bli ett transitboende för flyktingar. Kommunalrådet har också under dagen blivit JO-anmäld för olaglig konkurrens i ärendet.

Sedan tidigare är det klart att det gamla Brobysjukhuset kan erbjuda 200 platser. Breanäs i sin tur kan erbjuda ytterligare 119.

Kommunalrådet Patric Åberg (M) anser att det här hotar den modell som kommunen i dag arbetar efter där man vill placera flyktingar i lägenheter runt om i byarna.

Resultatet av mötet blev att Patric Åberg kommer att ta kontakt med generaldirektören på Migrationsverket för att bjuda in till ett möte på plats i Broby.

- Det är viktigt att vi får diskutera den uppkomna siutationen och hur vårt samarbete i framtiden ska se ut.

Finns det risk för att ni bryter samarbetet med Migrationsverket?

- Den diskussionen vill jag gärna ta med generaldirektören och jag hoppas att vi kan fortsätta vårt samarbete. Men med den här uppkomna situationen så vill jag inte kommentera i vilken riktning det går, säger Patric Åberg (M) som känner att kommunen blivit åsidosatt av Migrationsverket.

Gabour Bagoly som är entreprenören som vill starta boendet i Breanäs säger att de inte har haft så stort samarbete med kommunen ännu och han vill inte kommentera ett eventuellt brev till generaldirektören.

Under dagen har Patric Åberg också blivit JO-anmäld av Vänsterpartiet i Östra Göinge kommun för olaglig konkurrens när det gäller flyktingmottagningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista