Hans Clasén och Bengt-Olov Lindqvist framför det utbud som sen kommer att erbjudas dem som får fibernät hem. Foto: Sveriges Radio
Tomelilla

Fibernät lockar hundratals till möten

1:29 min

Om ungefär ett år kommer minst 150 hushåll på Tomelillas landsbygd att sitta med supersnabbt bredband. Tack vare pengar från Länsstyrelsen och Post- och telestyrelsen kan kommunen erbjuda detta och när det bjöds in till informationsmöten märks det att intresset är stort.

I går hölls ett första informationsmöte i Tomelilla och i kväll är det Skåne Tranås tur. Båda mötena är fullbokade och minst ett extrainsatt möte kommer senare i september.

Det så många är intresserade av är alltså att få fibernät ända fram till sitt eget hus. En möjlighet som nu erbjuds dem som bor på landsbygden eller i en by med höst 200 invånare inom Tomelilla kommun.

Kommunikationsoperatören Quadracom som är de som sen kommer att erbjuda hushållen bredband, tv och telefoni genom fibernätet och de finns med på informationsmötena för att besvara frågor. 

– Den vanligaste frågan rör det här med pengar. Hur mycket kostar det att få fiber hem och vad kostar tjänsterna sen, berättar Hans Clasén.

18 750 kronor krävs i egeninsats och projektet står för resterande 95 000 kronor som det kostar. Anledningen till att många verkar beredda att betala är att man får hem framtiden - enligt Hans Clasén i alla fall.

– De ser att fiber är framtiden. De inser att telenätet kommer att avvecklas inom några år vilket gör att ADSL försvinner och de ser att mobilt bredband är inget alternativ för hemmen eftersom kapaciteten är så låg och kostar för mycket.

I januari ska de områden som kommer med i detta första projekt spikas. Det handlar om minst 150 hushåll, men kan bli upp till 200 om många inom samma område nappar. Hushållen får nämligen inte vara spridda hur som helst utan ska ligga i kluster om minst 30-40 hushåll, men gärna fler.

Till måndagens möte kom många från områdena runt Smedstorp, ikväll väntas många från Skåne Tranås. Två områden som är potentiella vinnare i det här projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista