Eva Ericsson är rektor för Slussen och modersmålsundervisningen i Kristianstad Kommun. Foto: Linda Evereus
Kristianstad

Redo för papperslösas skolgång

"Väldigt noga med alla barns rätt till utbildning"
1:40 min

Sedan den första juli har gömda och papperslösa barn lagstadgad rätt att gå i skolan, men många kommuner erbjuder redan det och menar att de är redo för att ta emot barnen.

I Kristianstad kommun har man länge erbjudit papperslösa undervisning och med både erfarenhet och rutiner på plats är man redo för lagändringen, menar enhetschefen för mottagandet, Eva Ericsson:

– Ja, det tycker jag att vi är och väldigt noga med alla barns rätt till utbildning. Och speciellt de här barnen kanske behöver en trygg miljö för de kanske inte lever så tryggt i vanliga fall.

Eva Ericsson är enhetschef för Slussen och modersmålsundervisningen i Kristianstad kommun - och det är till slussen alla nyanlända elever kommer - oavsett om de är asylsökande, har uppehållstillstånd eller är papperslösa

– Det spelar ingen roll om man kommer med papper eller utan papper och där finns också kompetensen att ta hand om de här familjerna.

Efter en del debatt omkring polisens agerande har nu Rikspolisstyrelsen föreslagit att det skrivs in ett råd i polisens egna föreskrifter, att polisen inte bör gå in i skolan för att hämta barn - men att det finns en oro för vilka risker skolan och offentlighet kan innebära är självklart säger Eva Ericsson - en oro som också kan göra det svårare för skolan att nå barnen.

– De som är gömda eller papperslösa det faller i sakens natur att de inte träder fram i offentligheten i första hand utan det får bli genom information. För är det så att man går till en skola och säger att man vill att barnen ska gå i skola så blir man alltid hänvisad till Slussen.

Så här är ni förberedda att ta emot barn oavsett hur de kommer hit?

– Vi tar ju reda på om de har identitetshandlingar eller inte. Har de inte det så får vi hitta andra möjligheter att registrera eleverna i våra system. Det finns ju elever som är sekretesskyddade av andra skäl och vi kan ju hantera de här eleverna på samma sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".