Lagavallen, där den misstänkta matchen spelades. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Fotboll

Svenska Spel polisanmäler spelmönster på division 2-match

1:42 min

Den 17 augusti förlorade Ljungby IF med 1-0 mot Malmölaget KSF Prespa Birlik i en match i division 2 Södra Götaland. Nu har Svenska Spel anmält matchen till riksenheten mot korruption. Det är något som inte stämmer med hur folk satsat pengar på matchresultatet enligt dem.

– Vi polisanmäler ju för att vi inte har kunnat hitta en rimlig förklaring till varför det ser ut som det gör. Och då finns det också en konkret misstanke om att någonting skulle kunna vara uppgjort eller att något ligger bakom, säger Svenska Spels presschef Johan Tisell.

När Svenska spel upptäckte vad de själva kallar för ett avvikande spelmönster bestämde de sig för att stoppa möjligheten att spela på matchen mellan Ljungby IF och KSF Prespa Birlik.

Just avvikande spelmönster är något som Svenska Spel letar noga efter när man tittar på vilka spel som läggs på olika matcher.

Ett avvikande spelmönster kan exempelvis vara ett stort belopp som satsats på en match, eller flera upprepade spel på samma match – nära varandra i tid.

Men vad som var avvikande i just matchen mellan Ljungby och Prespa Birlik vill inte Johan Tisell berätta.

"Inte fog för att peka"
Däremot berättar han att Svenska Spel inte riktar några misstankar mot Ljungby eller Prespa Birlik.

– Vi har ju inte fog för att peka på vare sig individer, funktionärer, spelare eller ens klubbar utan det som anmäls är det avvikande spelmönstret och företeelsen som sådan, säger Johan Tisell.

Exakt hur vanligt är det att ni polisanmäler på det här viset?

– Det är väldigt ovanligt. Det har hänt vid ett fåtal tillfällen och senast här strax innan helgen, ett par andra matcher i division 1, säger Johan Tisell. 

Är det en slump att sådana här händelser sker i lägre divisioner?

– Man kan spekulera i det. Det klart att någonstans så är det möjligtvis lättare att approchera klubbar, spelare, ledare och funktionärer i lägre divisioner som inte alltid till 100 procent jobbar eller försörjer sig via fotbollen.

Jonatan Bergman
jonatan.bergman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista